pytanie
n: Jak wyznaczyć, na podstawie wzoru f. kwadratowej w postaci iloczynowej, równanie osi symetrii?
np. y=−2(x+3)(x−15)
Pewnie bez wymnażania mam określić, tylko jak.
21 lis 11:22
Jolanta: oS sYmetri jest tam gZdZie wierZchoLek
21 lis 11:23
http://kpi.pl/45-wiktor: x = 6, bo os symetrii jest rowno oddalona od miejsc zerowych −3 i 15
21 lis 11:24
Bogdan:
| | x1 + x2 | | −3 + 15 | |
Mówiąc wprost: xw = |
| , tutaj xw = |
| = 6 |
| | 2 | | 2 | |
21 lis 11:27
n: No tak, zapomniałem, że tak też się liczy, dzięki.
21 lis 11:28
Bogdan:
Umiejętność rozwiązywania zagadnień (nie tylko zadań szkolnych), to w mniejszym stopniu
pamiętanie, a w bardzo dużym stopniu sztuka kojarzenia. Np. w w tym przypadku wystarczyło
zauważyć, że oś symetrii zawiera wierzchołek paraboli, który leży w równej odległości od
miejsc zerowych.
21 lis 11:46