Procenty
xxsajmnuxx: Jak obliczyć takie zadanie. Rower kosztował 800 zł, ale jego cenę obniżono najpierw o 15 %, a
potem jeszcze 10% ile teraz kosztuje ten rower?
21 lis 09:08
gwiazda: 100%−800zł
85% − x zł
na krzyż a potem tak samo będzie o 10 % ale 100 będzie Kwota która Ci wyjdzie ten x
21 lis 09:10
aa: I obniżka 800*15%=120zł
800−120=680zł
II obniżka 680*10%=68zł
680−68=612zł
21 lis 10:17
Bogdan:
Który ze sprzedawców chcąc obliczyć nową cenę po jej zmianie stosuje proporcje?
W tym zadaniu: nowa cena = 800 * 0,85 * 0,9 = ... i wynik jest od razu.
21 lis 10:29