Bardzo prosze o pomoc
Zuza.: A jeszcze ktoś by dał radę z tym pomoc?
Liczba n przy dzieleniu przez 8 daje reszte 5,liczba m przy dzieleniu przez 8 reszte 3. Wyznacz
reszte z dzielenia przez 8
a)m+n
b)n*m
21 lis 00:13
Qba: podstawiasz:
n = 8k + 5 (k ∊ N∪{0})
m = 8l + 3 (l ∊ N∪{0})
i po prostu wykonujesz te działania
samo wyjdzie
21 lis 00:15
Zuza.: No ja tak zrobilam ale to wyjdzie w 1 np reszta 8 i to dobrze?
21 lis 00:20
Qba: hmm... n+m = 8k + 8l + 8 = 8(k + l + 1) ⇒ dzieli sie bez reszty
21 lis 00:22
Zuza.: ale w b mi wyszlo ze reszta 15 a powinno byc 7...ale jak sie wymnozy to nie moze byc nic innego
niz 15
21 lis 00:23
Qba: zobacz, reszta z dzielenia przez a nie może być większa od a−1
15 = 8 + 7
15/8 = 1 r.7
więc
n*m = 64kl + 24k + 40l + 15 = 8(8kl + 3k + 5l + 1) + 7
zawsze musisz jak najwięcej wrzucić do nawiasu, przed który wyłączasz 8. To, co zostanie, to
własnie reszta.
21 lis 00:27
Zuza.: rozumiem... dziekuję Ci bardzo
21 lis 00:30
Qba: nie ma za co
21 lis 00:31