Znajdź granicę ciągu
Petrodolar: n888/√5n*(√5n+n888−√5n+99999n887) (to, co przed kreską, jest w liczniku,
niewyraźne nad "5" to n)
Proszę o pomoc.
20 lis 23:34
Basia:
mnożymy licznik i mianownik przez
√5n+n888+
√5n+99999n887
Licznik = n
888*(
√n888(5n887+1)+
√n887(5n886+99999)=
n
888*[n
444√(5n887+1)+n
887/2{
√(5n886+99999)]=
n
888*n
444*[
√(5n887+1)+
1n1/2√(5n886+99999)] =
n
888*n
444*[
√(5n887+1)+
√(5n886+99999)/n] =
n
1332*[
√(5n887+1)+
√5n887+99999n]
Mianownik =
√5n(5n+n
888 − 5n − 99999n
887) =
to co w nawiasach dąży w liczniku do:
√0+1+
√0+0 = 1
w mianowniku do: 1−0 = 1
zostaje
| n1332 | | n444 | |
| = |
| |
| √5n*n888 | | √5n | |
ale z tego co napisałeś słowami wynika, że
√5n jest w liczniku
wtedy zostałby
√5n*n
444 → +
∞
więc jak ma być, bo z tym pierwszym jeszcze trzeba powalczyć
21 lis 11:02
Petrodolar: Chodziło mi o ukośną kreskę po n888, może nieprecyzyjnie się wyraziłem. Dziękuję za
odpowiedź.
21 lis 15:42
Petrodolar: Tylko jeszcze jedno pytanie: czy granicą jest wtedy 0? Bo tak by chyba wynikało z 3 ciągów,
aczkolwiek ktoś wyraźnie mi zasugerował, że granica nie jest równa 0, dlatego wrzuciłem tutaj
| | n444 | | n444 | |
to zadanie. √5>2, więc |
| ≤ |
| (a nawet ostro mniejsze), zaś to |
| | √5n | | 2n | |
drugie ma granicę 0, chyba że źle zinterpretowałem pół wykładu. A z dołu można wziąć
cokolwiek, choćby już samo 0.
21 lis 15:52