Różniczkowalność funkcji
Marcin1897: Takie łatwe (dla kogoś kto się orientuje w temacie) zadanko:
Proszę zbadać różniczkowalność w R:
sinx, dla x<0
f(x)={
x, dla x>=0
Pomożecie?
20 lis 22:36
Bizon: i w czym masz problem?−
20 lis 22:50
Marcinho: W zbadaniu różniczkowalności tej funkcji

Nie wiem w ogóle na czym polega takie badanie, jak
się to robi, jak ma wyglądać odpowiedź.... Nigdy czegoś takiego nie robiłem, a mam to zadane
na dziś
21 lis 09:43
Bogdan:
Funkcja f(x) jest różniczkowalna w określonym przedziale, gdy w każdym punkcie tego przedziału
istnieje pochodna tej funkcji i ma ona skończoną wartość.
W tym przypadku:
− dla x < 0 pochodna f'(x) = cosx, czyli dla x < 0 funkcja jest różniczkowalna;
− dla x ≥ 0 pochodna f'(x) = 1, czyli dla x ≥ 0 funkcja jest różniczkowalna;
− przy x→0− (przy x dążącym do zera z lewej strony) f'(x) = cos0 = 1, przy x→0+
(przy x dążącym do zera z prawej strony) f'(x) = 1, a więc w punkcie x = 0 funkcja
jest różniczkowalna.
Stąd funkcja jest różniczkowalną dla x∊R.
21 lis 10:25
Marcinho: Wielkie dzieki

Zdążyłeś, za pół godziny mam ćwiczenia
21 lis 10:50