;/
Zuza.: Mogłby ktos pomoc z takimi 3 zadankami? Bo nie wiem jak to ugryzc...
1. Uzasadnij,że liczba postaci (2n−1)2−1 gdzie n∊N,dzieli sie przez 8
2.Uzasadnij,że liczba postaci m(3m−5)(m2−3m+2) jest podzielna przez 12 dla m bedacego liczba
naturalna
3.Liczbę 2011 przedstaw w postaci n2−m2,n∊N i m∊N
20 lis 22:17
sushi_ gg6397228:
1) to podnies do kwadratu i policz to
2) policz miejsca zerowe w drugim nawiasie
3) (1006 +1005)(1006 −1005)=...
20 lis 22:20
TOmek : 4n2+4n+1−1=4n2+4n=4*n(n+1)
Ponieważ n i (n+1) są kolejnymi liczbami naturalnymi, czyli jedna z nich musi być dodatnia,
czyli musi być podzielna przez 2. przed wyrazeniem mamy 4 więc 4*2=8
20 lis 22:24
Zuza.: Ok,3 rozumiem,ale zrobilam w 1 i 2 to co mowiles i co dalej
20 lis 22:26
Zuza.: I może jeszcze to..
Wyznacz ostatnia cyfre liczby 22010+4505
No to sprowadzilam do wspolnej potegi i wyszlo 23020 i ...?
20 lis 22:30
sushi_ gg6397228:
to juz byl
joke
3
3 +3
2== 3
4 według Ciebie

?
20 lis 22:31
Zuza.: ojjj,wlasnosci mi sie pomylily

ale dalej nie wiem jak to zrobic
20 lis 22:34
sushi_ gg6397228:
wiec wypisuj na piechote kilka pierwszych poteg kazdej liczby i powiedz co mozna zauwazyc na
miejscu jednosci
20 lis 22:35
Zuza.: ok,2 rozumiem,to jeszcze 1
20 lis 23:35
sushi_ gg6397228:
1 zostalo juz zrobione o22.24
21 lis 00:02
Qba: obszerniejsze rozwiązanie pierwszego:
(2n−1)2−1 = 4n2 − 4n + 1 − 1 = 4n(n−1)
i teraz zobacz: n(n−1) to iloczyn 2 kolejnych liczb naturalnych, więc dokładnie jedna z nich
jest parzysta. Dlatego n(n−1) musi być podzielne przez 2. Zastosujmy podstawienie: n(n−1) =
2k, (k ∊ N ∪ {0})
teraz:
4n(n−1) = 4*2k = 8k, (k ∊ N ∪ {0}), a ta liczba jest podzielna przez 8. cbdu
21 lis 00:06
kanarek: Po użyciu wzoru skróconego mnożenia dostaniemy n(n+1). Również zawsze podzielny przez 2 .
4 wrz 17:12
Topαδ∑:
13 wrz 21:21