:P
ICSP: Zad1
Dwa niezerowe wektory a i b spełniają warunek |a + b| = |a−b|. Jaki jest kąt między wektorami a
i b(wszędzie na a i b powinny być strzałki tylko nie umiem ich zrobić)
Zad2
Jaki kąt zawart jest między wektorami a i b które spełniają równania:
|a| = |b| = 1
|a+b| =
√3
tutaj również wszędzie na a oraz b są strzałki.
Nigdy wcześniej wektorów nie miałem a nawet ich unikałem jak mogłem. Teraz już nie mam szans
aby tego uniknąć

Pomoże ktoś?
20 lis 22:09
Basia:

β=180−α
i możesz zastosować np. tw.cosinusów
(na rysunku też powinny być strzałki)
20 lis 22:16
ICSP: Dziękuje Basiu. Chciałbym jeszcze raz spytać czy nie dało by się tego zrobić
algebraicznie. Tzn. bez rysunku?
20 lis 22:18
Basia:

tylko uważaj; kąt między wektorami to γ (zielony)
a z tw.cosinusów dostaniesz α
γ = 180−α = β
i jest to kąt skierowany od a
→ do b
→ z miarą dodatnią lub ujemną
ad.2
też z tw.cosinusów
uwagi jak wyżej
|a+b|
2 = |a|
2 + |b|
2 − 2|a|*|b|*cosα
20 lis 22:26
Basia:
można z iloczynu skalarnego
a→◯b→ = |a|*|b|*cos(∡(a,b))
a→◯a→ = |a|2
(a→+b→)◯(a→+b→) = |a+b|2
(a→+b→)◯(a→+b→) =
a→◯a→ + 2a→◯b→+b→◯b→=
|a|2 + 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2
stąd
|a|2 + 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2 = |a+b|2
(wystarczy do drugiego)
do pierwszego analogicznie
(a→−b→)◯(a→−b→) =
a→◯a→ − 2a→◯b→+b→◯b→=
|a|2 − 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2
stąd
|a|2 + 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2 = |a|2 − 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
to lepszy sposób niż tw.cosinusów
20 lis 22:35
ICSP: Dziękuję bardzo. Postaram się to zrozumieć
20 lis 22:36
Basia:
najpierw pojęcie kąta między wektorami
musisz zaczepić wektory w tym samym punkcie
i to jest kąt skierowany "od a→ do b→"
miara jest dodatnia ⇔ poruszmy się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara
miara jest ujemna ⇔ poruszmy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara
jest oczywiste, że |∡(a,b)| = −|∡(b,a)|
potem definicja i własności iloczynu skalarnego
tego już poszukaj w literaturze, bo to byłoby strasznie dużo pisania
20 lis 22:42
AC:
z treści wynika
|a + b|2 = |a − b|2
a2 + b2 + 2*a ◯ b = a2 + b2 − 2*a ◯ b ⇒
4* a ◯ b = 0 ⇒ a ◯ b =0 ⇒ a ⊥ b
20 lis 22:55
AC:
Zad 2
a = b= 1
| | 1 | |
|a + b|2 = 3⇒ a2 + b2 +2abcosφ =3⇒ 2+2cosφ =3 ⇒cosφ = |
| |
| | 2 | |
20 lis 23:02
ICSP: Dziękuje bardzo za rozwiązanie
20 lis 23:06
AC:
Proszę
20 lis 23:07
Basia:
ICSP nie potrzebuje gotowego rozwiązania; musi zrozumieć samo zagadnienie (skąd, co i
dlaczego)
np. dlaczego |a+b|2 = a2+b2+2abcosα
(ja wiem; chodzi mi o to, że ICSP musi to sobie najpierw sam na podstawie definicji iloczynu
skalarnego powyprowadzać, i po prostu poznać własności tegoż iloczynu)
w końcu studiuje matematykę
20 lis 23:07
ICSP: | | π | |
może mi ktoś jeszcze wyjaśnić skąd się wzieło |
| ? W iloczynie skalarnym istnieje inna |
| | 6 | |
definicja cosinusa?
20 lis 23:14
AC:
Basiu ja wiem, że ty wiesz. Zadanie 1 rozwiązałem tak jak Ty, tylko zapisałem to w bardziej
skrótowo co wymaga więcej własnych przemyśleń.
20 lis 23:19
20 lis 23:20
ICSP: nic się nie stało
20 lis 23:25