matematykaszkolna.pl
:P ICSP: Zad1 Dwa niezerowe wektory a i b spełniają warunek |a + b| = |a−b|. Jaki jest kąt między wektorami a i b(wszędzie na a i b powinny być strzałki tylko nie umiem ich zrobić) Zad2 Jaki kąt zawart jest między wektorami a i b które spełniają równania: |a| = |b| = 1 |a+b| = 3 tutaj również wszędzie na a oraz b są strzałki. Nigdy wcześniej wektorów nie miałem a nawet ich unikałem jak mogłem. Teraz już nie mam szans aby tego uniknąć Pomoże ktoś?
20 lis 22:09
Basia: rysunekβ=180−α i możesz zastosować np. tw.cosinusów (na rysunku też powinny być strzałki)
20 lis 22:16
ICSP: Dziękuje Basiu. Chciałbym jeszcze raz spytać czy nie dało by się tego zrobić algebraicznie. Tzn. bez rysunku?
20 lis 22:18
Basia: rysunektylko uważaj; kąt między wektorami to γ (zielony) a z tw.cosinusów dostaniesz α γ = 180−α = β i jest to kąt skierowany od a do b z miarą dodatnią lub ujemną ad.2 też z tw.cosinusów uwagi jak wyżej |a+b|2 = |a|2 + |b|2 − 2|a|*|b|*cosα
20 lis 22:26
Basia: można z iloczynu skalarnego a◯b = |a|*|b|*cos(∡(a,b)) a◯a = |a|2 (a+b)◯(a+b) = |a+b|2 (a+b)◯(a+b) = a◯a + 2a◯b+b◯b= |a|2 + 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2 stąd |a|2 + 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2 = |a+b|2 (wystarczy do drugiego) do pierwszego analogicznie (a−b)◯(a−b) = a◯a − 2a◯b+b◯b= |a|2 − 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2 stąd |a|2 + 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2 = |a|2 − 2|a|*|b|*cos(∡(a,b))+|b|2 −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− to lepszy sposób niż tw.cosinusów
20 lis 22:35
ICSP: Dziękuję bardzo. Postaram się to zrozumieć emotka
20 lis 22:36
Basia: najpierw pojęcie kąta między wektorami musisz zaczepić wektory w tym samym punkcie i to jest kąt skierowany "od a do b" miara jest dodatnia ⇔ poruszmy się przeciwnie do ruchu wskazówek zegara miara jest ujemna ⇔ poruszmy się zgodnie z ruchem wskazówek zegara jest oczywiste, że |∡(a,b)| = −|∡(b,a)| potem definicja i własności iloczynu skalarnego tego już poszukaj w literaturze, bo to byłoby strasznie dużo pisania
20 lis 22:42
AC: z treści wynika |a + b|2 = |ab|2 a2 + b2 + 2*ab = a2 + b2 − 2*ab ⇒ 4* ab = 0 ⇒ ab =0 ⇒ ab
20 lis 22:55
AC: Zad 2 a = b= 1
 1 
|a + b|2 = 3⇒ a2 + b2 +2abcosφ =3⇒ 2+2cosφ =3 ⇒cosφ =

2 
 π 
φ= ±

6 
20 lis 23:02
ICSP: Dziękuje bardzo za rozwiązanie emotka
20 lis 23:06
AC: Proszęemotka
20 lis 23:07
Basia: ICSP nie potrzebuje gotowego rozwiązania; musi zrozumieć samo zagadnienie (skąd, co i dlaczego) np. dlaczego |a+b|2 = a2+b2+2abcosα (ja wiem; chodzi mi o to, że ICSP musi to sobie najpierw sam na podstawie definicji iloczynu skalarnego powyprowadzać, i po prostu poznać własności tegoż iloczynu) w końcu studiuje matematykę
20 lis 23:07
ICSP:
 π 
może mi ktoś jeszcze wyjaśnić skąd się wzieło

? W iloczynie skalarnym istnieje inna
 6 
definicja cosinusa?
20 lis 23:14
AC: Basiu ja wiem, że ty wiesz. Zadanie 1 rozwiązałem tak jak Ty, tylko zapisałem to w bardziej skrótowo co wymaga więcej własnych przemyśleń.
20 lis 23:19
AC: Sorry!
 π 
ma być

3 
20 lis 23:20
ICSP: nic się nie stało emotka
20 lis 23:25