Oblicz z pierwiastkami
Zielony: Czy ktoś mi może to rozwiązać bo męczę się już chyba 25 minut i nic mi z tego nie wychodzi :S!
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[(7 + 24</div> |
| )</div> |
| − (7 − 24</div> |
| )</div> |
| ] 2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
20 lis 21:49
Basia:
sądzisz, że ktoś to przeczyta ?
20 lis 21:50
Zielony: ehh sorki cos musiało się zwalic :<
[ (7+241/2)1/2 − (7−241/2)1/2]2
20 lis 21:57
Basia:
= (7+241/2) − 2(7+241/2)1/2(7−241/2)1/2 + (7−241/2) =
14 − 2[(7+√24)(7−√24)]1/2 =
14 − 2[49−24]1/2 = 14 − 2√25 = ......
20 lis 22:01
Zielony: A mogłabyś mi powiedzieć jeszcze skąd się wzięło to 14?
20 lis 22:06