prosze pilne potrzebuje rozwiązanie
Anka ;*: oblicz nierówność i ile ma rozwiązań
(x-1) do kwadratu ≥ 0
18 mar 17:54
Basia: Aniu czy kwadrat jakiejś liczby może być ujemny ?
18 mar 17:57
gregory: (x-1)(x+1)≥0
pierwiastki to 1 i -1
rozw
x ∈(-∞,-1> oraz <1,∞)
18 mar 17:59
Spike: (x-1)2≥0
teraz pomyśl dla jakiej wartości którą podstawisz za x wyjdzie 0 ( pierwsze rozwiązanie)
i dla jakich wyjdzie coś dodatniego ( drugie)
18 mar 17:59
gregory: sorry to moje to źle jest
18 mar 18:01
Spike: Btw, takie mam pytanie Basiu, jeśli możesz mi odp. ofc.
Dzis na matmie wspominał o tym psor i mówił nam o rozbieżnościach z uwzględnieniem 0 jako
liczby dodatniej/ujemnej... Jaką jest liczbą?
18 mar 18:01
Spike: gregory: sorry to moje to źle jest
x
2-1≥0
dla tego można tak
18 mar 18:02
Anka ;*: dzięki już wiem o co chodzi
18 mar 18:02
Anka ;*: nio to w końcu jak

?
18 mar 18:03
Anka ;*: hihi, bo się zakręciłam
18 mar 18:04
Basia: A dodatnią, ani ujemną.
Coś Ci się pomyliło. Rozbieżności dotyczą tego czy jest liczbą naturalną.
Współczesna matematyka oparta na algebrach Boole'a uważa ja za liczbę naturalną (ale to
nie jest dogmat), tak jest wygodnie, bo 0 jest - upraszczając - odpowiednikiem zbioru
pustego.
18 mar 18:05
Basia: Oczywiście pierwsze słowo poprzedniego miało być "Ani".
18 mar 18:05
Anka ;*: do gregory: czy na pewno tak ma być

?
18 mar 18:07
Anka ;*: help me

!
już nie czaje nic
tylko Mi to wytłumaczcie jak to ma być

a z resztą sobie poradze
18 mar 18:09
Spike: Anka, to co napisał gregory jest nieprawidłowe dla tego równania...
Jest to funkcja kwadratowa przedstawiona w postaci iloczynowej. W tym przypadku
pierwiastek ( miejsce zerowe) jest podwójny ( dlatego za nawiasem jest
2).
Rozwiążę.
(x-1)
2≥0
w nawiasie masz wyrażenie z pierwiastkiem którym jest x
Jeżeli miałaś już funkcje kwadratowe/wielomiany, to może potrafisz już to narysować,
wiedząc, że jest to pierwiastek podwójny

Jeżeli nie, to można to zrobic z wart.
bezwzględnej.
(x-1)
2≥0
Ix-1I≥0
x-1≥0 x-1≤0
x≥1 x≤1
x∈R
Gdybyś miała znaczek > albo < zamiast ≥/≤ to przedziałem byłby ten sam, ale bez 0;')
18 mar 18:12
Spike: Jakieś pytania? Bo trochę nie za bardzo to chyba przetłumaczyłem
18 mar 18:13
Anka ;*: a powiedz mi czy to nie powinno być liczone miejscem zerowym
18 mar 18:16
Anka ;*: czy tu nie powinno być liczone x1 i x2?
18 mar 18:18
Spike: Co do miejsca zerowego w tym przykładnie:
policz z Δ, wyjdzie ci 0
pamiętasz, że gdy Δ=0, to funkcja ma 1 miejsce zerowe i tylko "styka" się z osią OX?
18 mar 18:43
Spike: Ofc. można i z Δ. Kiedys wszystko liczyłem z tego, ale powiem ci szczerze, Δ powinno się
stosować tylko gdy naprawdę czegoś się nie widzi, albo przykład jest trudny. W multim
przykładów od razu można coś wyciągnać/skrócić albo zrobić, że na miejscu odczytuje się
x1 i x2
18 mar 18:45
Miki: gdy delta =0
wylicza sie x0 i chyba to jest x0= -b
____
2a
18 mar 18:46
jak to zrobic: ejj przeciez to wystarczy najprostszym sposobem

(x-1)
2≥0
x
2-2x+1=0
delta=b
2-4ac=4-4*1*1=0
delta=0 wiec pierwiastek podwojny
x
0=2:2=1

koniec
18 mar 18:52
Krzysiek: (x-1)2≥0
x-1=0
x=1 pierwiastek podwójny tzn. 2 takie same miejsca zerowe
Parabola styka sie się osią X w miejscu zerowym x=1 ramiona skierowane z góry
Odp. x€R
18 mar 18:53
Anka ;*: już wszystko rozumiem
18 mar 18:55
jak to zrobic: a wlasnie zawsze zapominam przy nierownosciach o odp..xnalezy do R
18 mar 18:58