Proszę o rozwiązanie krok po kroku :)
Mijon: Znajdź wzór funkcji kwadratowej, o której wiadomo, że prosta y=1 ma z wykresem funkcji jeden
punkt wspólny, a prosta y=−3 przecina ten wykres w punktach A=(−5;−3) B=(1;−3)
20 lis 21:44
Basia:
f(x) = ax
2+bx+c
f(−5) = −3
f(1) = −3
b=4a
q = 1
czyli
f(−2) = 1
teraz to wykorzystaj
20 lis 22:10
Eta:
| | xA+xB | |
yw= 1 i xw= |
| = −2 W(−2,1) |
| | 2 | |
z postaci kanonicznej
f(x)= a(x+2)
2+1 i B(1,−3) to: f(1)= −3
−3=a(1+2)
2+1 => a=......
f(x)=.....
20 lis 22:17
Mijon : wielkie dzięki
20 lis 22:23