zbadaj ciągłośc funkcji f (x)
ja_student: mam zadanie, zbadaj ciągłość funkcji
π * x
cos ________
2 , −1 ≤ x ≤ 1
| x − 1 | , x < − 1 lub x > 1
te dwa równania są w nawiasie ("klamerce")
20 lis 21:40
Basia:
f(−1) = cos(−π2) = 0
limx→−1+ f(x) = f(−1)=0
limx→−1− f(x) = |−1−1| = 2
czyli w punkcie x1 = −1 funkcja nie jest ciągła
f(1) = cos(π2) = 0
limx→1− f(x) = f(1)=0
limx→1+ f(x) = |1−1| = 0
czyli w punkcie x2 = 1 funkcja jest ciągła
czyli
jedynym punktem, w którym ta funkcja nie jest ciągła jest x1 = −1
20 lis 21:56