dwumian newtona
sylwia: mógłby mi ktoś pomóc bo pogubiłam się trochę
| | | |
∑(nad jest n, a pod k=0) | xk yn−k =24 |
| | |
a)znajdź liczbę naturalną n oraz wyznacz równania jakie spełniają liczby x,y∊R
b)wyznacz równanie prostej prostopadłej otrzymanej w poprzednim podpunkcie
20 lis 21:33
Basia:
tak to jest ?
jeżeli tak to:
czyli
(x+y)
n = 2
4 = 16
możliwe są rozwiązania:
n=1
x+y=16 czyli y = −x+16
lub
n=2
x+y=4 czyli y = −x+4
lub
n=2
x+y = −4 czyli y = −x − 4
lub
n=4
x+y=2 czyli y = −x+2
lub
n=4
x+y = −2 czyli y = −x−2
równanie prostopadłej: y = x+b gdzie b jest dowolną liczbą rzeczywistą
(jest ich nieskończenie wiele)
20 lis 21:40
sylwia: tak, tak to miało wyglądać

dzięki wielkie
20 lis 21:48