Przedziały wklęsłości i wypukłości
Gosia: Wyznaczyć przedziały wklęsłości i wypukłości funkcji:
a) p(x)=(x−1)e
1x−1
wiem jak należy postępować, tzn, obliczyć pochodną pierwszą i drugą a później >0 <0 ale źle coś
robię, bo dziwne rzeczy mi wychodzą, więc proszę o pomoc:
a) p'(x)=(x−1)'*e
1x−1 +(x−1)*(e
1x−1 )'=e
1x−1 +(x−1)*e
1x−1 *
| | −1 | | e 1x−1 | | 1 | |
|
| = e 1x−1 − |
| =e 1x−1 (1− |
| ) |
| | (x−1)2 | | x−1 | | x−1 | |
a druga:
| | e 1x−1 | | −1 | |
p''(x)=(e 1x−1 )'− ( |
| )'=e 1x−1 * |
| − |
| | x−1 | | (x−1)2 | |
| | (e1x−1 )'(x−1)−(e 1x−1 )(x−1)' | | e 1x−1 | |
|
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)3 | |
| | 1 | | −x | |
b)q'(x)= − |
| (x2−1) −32 *2x= |
| |
| | 2 | | √(x2−1)3 | |
a druga:
| | (−x)' √(x2−1)3+x (√(x2−1)3)' | |
q''(x)= |
| =−(x2−1) √x2−1+ U{x2(x2−1)}{ |
| | (x2−1)3 | |
√x2−1 }
20 lis 21:12
20 lis 21:17
sushi_ gg6397228:
to za krotko siedzisz
20 lis 21:20
Gosia: pomoże ktoś na serio...nie wychodzi mi
20 lis 21:20
sushi_ gg6397228:
dziedzina (−
∞, −1) u(1,+
∞)
| | −1 * (..)3/2 + x* 1,5* (...)1/2 * 2x | |
q '' = |
| = |
| | (x2−1)3 | |
| −1 * (...)3/2 + 3x2(...)1/2 * 2x | |
| = |
| (x2−1)3 | |
| −1 * (...)* (...)1/2 + 3x2(...)1/2 | |
| = |
| (x2−1)3 | |
| −1 * (...)* √(...) + 3x2 √(...) | |
| = |
| (x2−1)3 | |
| | √(....) (−x2+1+3x2) | |
= |
| =... |
| | (x2−1)3 | |
| | √(x2−1)* (2x2+1) | |
= |
| =... |
| | (x2−1)3 | |
widac, ze dla podanej dziedziny kazdy nawias + wyrazenie pod pierwiastkiem sa
DODATNIE
zatem q ' ' >0 dla kazdego x z dziedziny
20 lis 21:26
Basia:
ad.a
błąd przy liczeniu pierwszej pochodnej
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(11−x)' = − |
| *(1−x)' = − |
| *(−1) = |
| |
| | (1−x)2 | | (1−x)2 | | (1−x)2 | |
dalej musisz poprawić i wtedy powinno wyjść co trzeba
ad.b
| | 1 | | 1 | | −x | |
q'(x) = − |
| * |
| *2x = |
| |
| | x2−1 | | 2√x2−1 | | (x2−1)3/2 | |
zgadza się
błąd jest tutaj:
20 lis 21:32
sushi_ gg6397228:
przeciez tam jest (x−1) a nie (1−x)
20 lis 21:33
sushi_ gg6397228:

wiec p'' (x) >0 dla x>1 f. rosnaca
p '' (x)<0 dla x<1 f. malejaca
20 lis 21:43
Basia:
no to widocznie źle przeczytałam
20 lis 21:44
Gosia: sushi dziękuję, a a) mam dobrze?
20 lis 21:48
20 lis 21:50
sushi_ gg6397228:
raczej mialo byc
p '' (x) > 0 −−−> wypukla
p '' (x) < 0 −−> wklesla
20 lis 21:52
Gosia: dziękuję
20 lis 21:58