Parametr
Hania: dany jest układ równań:
mx − y = 2
x + my = m
Dla każdej wartości parametru m wyznacz parę liczb (x,y), która jest rozwiązaniem tego układu
równań. Wyznacz najmniejszą wartość sumy x+y dla m∊<2; 4>
20 lis 21:03
Vizer: Metoda wyznacznikowa będzie tu najlepsza.
20 lis 21:14
Basia: tzn jak to zrobić?
21 lis 20:36
Qba: nie trzeba wyznaczników:
mx − y = 2 ⇒ y = mx − 2
x + my = m
x + m(mx − 2) = m
x + m2x − 2m = m
x(m2 + 1) = 3m
x = 3m/(m2 + 1)
y = mx − 2 = m*(3m/(m2 + 1)) − 2 = 3m2/(m2 + 1) − 2
w zalezności od m ten układ spełnia para ( 3m/(m2 + 1) , 3m2/(m2 + 1) − 2 )
teraz spojrzę na tą drugą część
21 lis 21:12
Qba: x + y = 3m/(m2 + 1) + (3m2/(m2 + 1) − 2) = (3m + 3m2 − 2(m2 + 1))/(m2 + 1) = (3m + 3m2 −
2m2 − 2))/(m2 + 1) = (m2 + 3m − 2))/(m2 + 1) = (m2 + 1 + 3m − 3))/(m2 + 1) = 1 + 3(m −
1)/(m2 + 1) = 1 + 3(m − 1)/(m2 + 1)
f(m) = 1 + 3(m − 1)/(m2 + 1)
Musisz wyznaczyć minimalną wartość takiej funkcji dla m ∊ <2; 4>
Mam nadzieję, że nie pomyliłem się nigdzie w przekształceniach.
21 lis 21:21