Funkcja kwadratowa z parametrem
Basia: Dane jest równanie:
| | 1 | |
x2 + (m−5)x + m2+m+ |
| = 0 |
| | 4 | |
Zbadaj, dla jakich wartości parametru m stosunek sumy pierwiastków rzeczywistych równania do
ich iloczynu przyjmuje wartość najmniejszą. Wyznacz tę wartość.
20 lis 21:01
sushi_ gg6397228:
zastosuj wzory Viete'a
20 lis 21:05
Hania: ale w jaki sposób?
20 lis 21:10
Hania: jak zbadać wartość najmniejszą?
20 lis 21:11
sushi_ gg6397228:
najpierw zapisz
podstawiamy "liczby z Viete'a "do naszego przepisu
20 lis 21:16
Basia:
1.
Δ = (m−5)
2 − 4*1*(m
2+m+
14) ≥ 0
m
2 − 10m + 25 − 4m
2 − 4m + 1 ≥ 0
−3m
2 − 14m + 26 ≥ 0
Δ
m = (−14)
2 − 4*(−3)*26 = 196 + 312 = 508 = 2*254 = 4*126 = 4*2*63 = 4*2*9*7
√Δm = 6
√14
| | 14−6√14 | |
m1 = |
| = √14 − 73 |
| | −6 | |
| | 14+6√14 | |
m2 = |
| = −√14 − 73 |
| | −6 | |
m∊(m
1; m
2)
2.
| | x1+x2 | | −ba | | b | | m−5 | |
f(m)= |
| = |
| = − |
| = − |
| |
| | x1*x2 | | ca | | c | | m2+m+14 | |
trzeba znaleźć minimum tej funkcji
czy to ma być rozwiązane metodami znanymi ze szkoły ?
czy może można posłużyć się pochodnymi ?
20 lis 21:19
Basia: nie miałam jeszcze pochodnych
21 lis 20:35