matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zadanie z rozszerzonej
zbk:
okno ma kształt prostokąta zakończonego półkolem .Dany obwód=2P . Wyznacz h i szerokość okna tak aby ilość światła przenikającego przez te okno było maxymalne
20 lis 20:51
krystek:
πb
Obw=2a+b+
=2P
2
1
b
P(a,b)=a*b+
π(
)
2
2
2
P(b)=..
21 lis 08:02
xyz:
21 lis 15:49