ostrosłupy
zzz: Proszę o pomoc w tym zadaniu:
Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego trójkątnego ma dł. a, zaś krawędź boczna 2a. Oblicz
pole powierzchni ostrosłupa i jego objętość.
20 lis 20:47
dero2005:

l = 2a
| | a√33 | |
H = √l2 − (23hp)2 = √4a2 − (a√33)2 = |
|
|
| | 3 | |
| | a√135 | |
hs = √H2 + (13hp)2 = |
|
|
| | 6 | |
| | 3 | | 1 | |
Pb = |
| a*hs = |
| a2√135
|
| | 2 | | 4 | |
| | a2 | |
Pc = Pp + Pb = |
| (√3+√135)
|
| | 4 | |
20 lis 21:59
zzz: ...no bardzo duże dzięki
20 lis 22:40
zzz: a jednak mam wątpliwości na początku jak obliczałeś/aś H i hs to z jakiego wzoru te przykłady
zostały rozwiązane, z twierdzenia Pitagorasa?
20 lis 23:40
dero2005: tak, korzystałem z twierdzenia Pitagorasa
21 lis 07:54