ciągi
Karol: między liczby 2 i 30 wstawić dwie liczby x,y tak, aby liczby 2,x,y tworzyły ciąg
geometryczny a liczbyx,y,30 ciąg arytmetyczny. proszę o pomoc
18 mar 17:50
kamil: z wl ciagu arytmetycznego ynacz jedna wartosc (an=an-1+an+1/(duzakreska ulamkowa) 2)
potem z wl ciagu geometrycznego an/an-1=an+1/an
18 mar 23:25
Eta:
Karol podobnie jak poprzednie zadanie!
2,x,y ---- tworzą c. geom to z def. ciągu mamy:
x2 = 2*y
x,y, 30 ----- tworza c. arytm. to z def. mamy:
2y= x+30
rozwiąż układ tych dwu równań i wyliczysz x i y
Powodzenia! to dość prosty układ!
18 mar 23:35
Karol: oki wielkie dzięki
19 mar 15:16