Znajdź asymptoty funkcji
lusiek: f(x) = √1+x2 / 2x
20 lis 20:28
Basia:
D = R\{0}
| | x*√1x2+1 | |
limx→0+ f(x) = limx→0+ |
| = |
| | 2x | |
| | −x*√1x2+1 | |
limx→0− f(x) = limx→0− |
| = |
| | 2x | |
| | √1x2+1 | |
limx→0+ − |
| = −(+∞) = −∞ |
| | 2 | |
czyli masz asymptotę pionową obustronną x=0
| | x*√1x2+1 | |
limx→+∞ f(x) = limx→+∞ |
| =x |
| | 2x | |
| | √1x2+1 | | √0+1 | | 1 | |
limx→+∞ |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli masz asymptotę poziomą prawostronną y =
12
| | −x*√1x2+1 | |
limx→−∞ f(x) = limx→−∞ |
| = |
| | 2x | |
| | √1x2+1 | | √0+1 | | 1 | |
limx→+∞ − |
| = − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli masz asymptotę poziomą lewostronną y = −
12
| | f(x) | | |x|*√1x2+1 | |
limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| |
| | x | | 2x2 | |
czyli asymptot ukośnych nie ma
20 lis 20:54
Vizer: Nie sprawdzałem tego, ale z tego co pamiętam, to jeśli istnieją asymptoty poziome to nie ma
sensu sprawdzania asymptot ukośnych, bo po prostu nie istnieją.
20 lis 20:57
Suchejroo: Vizer dokladnie. tak liczylem w liceum. na studiach liczymy pionowa i ukosna a i b. jezeli a =0
to b moze wyjsc liczba. wtedy to jest pozioma.
20 lis 21:00
Basia:
jeżeli istnieją obie poziome to tak (to ten przypadek), ale może istnieć pozioma jednostronna i
ukośna jednostronna tylko przykład mi teraz żaden do głowy nie przychodzi
20 lis 21:03
Vizer: No wiem, też jestem na studiach i tak samo liczymy, ale coś mi wygodniej liczyć, "licealnym"
sposobem.
20 lis 21:03