matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
zbk:
w ciągu geometrycznym (a
n
) dane są a
2
= −2 i a
5
=
2
27
.Oblicz sumę ośmiu początkowych wyrazów tego ciągu
20 lis 20:10
Jan:
a
1
*q=−2
2
a
1
*q
4
=
27
−2
2
*q
4
=
q
27
2
−2q
3
=
27
−1
q
3
=
27
−1
q=
3
−1
a
1
*
=−2
3
a
1
=6
−1
1−(
)
7
3
S
8
=6*
−1
1−
3
2188
2187
S
8
=6*
4
3
2188
3
S
8
=6*
*
2187
4
1094
S
8
=
243
20 lis 21:35
zbk:
dzieki za pomoc
20 lis 21:43