Ciągi, wzór ogólny
peper: ustal wzór ogólny ciągu mając kilka początkowych wyrazów
a1 = 11*2
a2 = −13*4
a3 = 15*6
a5 = −17*8
a1 = 19*10
20 lis 20:09
peper: na górze wiem co jest, ale na dole jakoś nie mogę dojść, dodam że odpowiedź znam, chce
natomiast sposób krok po kroku
20 lis 20:11
peper: tzn w liczniku wiem co jest
20 lis 20:11
Vizer: Tu chyba nie ma metody "krok po kroku", należy wymyślić wzór spełniający te parę wyrazów ciągów
i przeprowadzić dowód indukcyjny popierający dla wszystkich wyrazów ciągu.
20 lis 20:14
AS:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
20 lis 20:17
20 lis 20:22
peper: Dzięki AS to mi rozjaśniło sytuację, czy jest jakiś inny sposób? Ja próbowałem w inny sposób
ale za nic nie wychodziło
20 lis 20:22
AS: Mała poprawka − nie zauważyłem,że jest to ciąg przemienny
Poprawna końcówka
| | 1 | | 1 | |
an = ( |
| − |
| }*(−1)n + 1 |
| | 2*n − 1) | | 2*n | |
20 lis 20:54