Funkcja kwadratowa z parametetrem
Kiecu: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,dla których zbiorem wartości funkcji określonej wzorem
f(x)=mx2+mx−m−3 jest przdział (−∞,1>
20 lis 19:49
Kiecu: | | Δ | |
wiem tyle że q=1 ( |
| =1 a<0 |
| | 4a | |
20 lis 19:51
rumpek: No i to starczy rozwiązujesz i masz
20 lis 19:54
Kiecu: no właśnie doszedłem dalej a<0 czyli m<0 i m∊(−∞,0)
20 lis 19:56
Kiecu: właśnie co rozwiązuje nie wiem co policzyć teraz
20 lis 19:57
Vizer: Tam we wzorze powinien być minus.
20 lis 20:00
rumpek:
1
o m < 0
2
o
Δ = m
2 − ((−m − 3) * 4) = m
2 − (−4m − 12) = m
2 + 4m + 12
| −m2 − 4m − 12 | |
| = 1 / * 4m (m ≠ 0) |
| 4m | |
−m
2 − 4m − 12 = 4m
−m
2 − 8m − 12 = 0
Δ = 64 − 48 = 16 ⇒
√Δ = 4
| | 8 − 4 | | −4 | |
m1 = |
| = |
| = 2 ∉ Z |
| | −2 | | −2 | |
| | 8 + 4 | | 12 | |
m2 = |
| = |
| = −6 |
| | −2 | | −2 | |
20 lis 20:01
kuubuslol: Δ=m2−4*m*(−m−3)=5m2+12m
z tego liczysz q
20 lis 20:01
rumpek: Naturalnie się pomyliłem, zaraz poprawie
20 lis 20:02
Kiecu: | | 16 | |
rumpek za pięknie by było  w rozwiązaniach jest m=− |
| |
| | 5 | |
20 lis 20:03
kuubuslol: czyli q=−5m2−12m4m=−45m−3
20 lis 20:04
rumpek:
1
o
m < 0
m∊(−
∞; 0)
2
o
Δ = m
2 − ( 4m ( − m − 3) ) = m
2 − (−4m
2 − 12m) = m
2 + 4m
2 + 12m = 5m
2 + 12m
| −5m2 − 12m | |
| = 1 / * 4m (m≠0) |
| 4m | |
−5m
2 − 12m = 4m
−5m
2 − 16m = 0
m = 0 (odpada)
Ciekawe czy teraz się pomyliłem
20 lis 20:05
rumpek: No i gites teraz jest
20 lis 20:05
kuubuslol: a nie q=54m−3
20 lis 20:06
Kiecu: 1o 2o a o co z tym chodzi ?
20 lis 20:08
rumpek:
1o −pierwszy warunek
2o − drugi warunek
Ja używam w ten sposób
Ludzie używają też tego określając po kolei co robią, jakie czynności wykonują
20 lis 20:09