z gory dzieki
zbk: W trójkącie równoramiennym ABC (|AC|=|BC|) poprowadzono wysokość BD, która podzieliła trójkąt
na dwa trójkąty ABD i CDB tak, że stosunek pola trójkąta CDB do pola trójkąta ABD jest równy
2:3. Oblicz tangens przy podstawie trójkąta ABC. Podaj dokładny wynik.
20 lis 19:43
hwdtel i Zen64:
tgα=√73
20 lis 21:00
zbk: aj moja wina ze napisalem podaj dokładny wynik ale bardziej mi hodzi jak to obliczyć bo wyniki
mam na okładce
20 lis 21:34
Eta:
| P(ΔCDB) | | 2 | | |DC| | | 2 | |
| = |
| to: |
| = |
| |
| P(ΔABD) | | 3 | | |AD| | | 3 | |
|DC|= 2x, |AD|= 3x , x >0 to: |AC|= BC|= 5x
z tw. Pitgorasa w ΔBDC : h
2= 25x
2−4x
2 to: h=
√21 x
| | h | | √21x | | √21 | |
tgα= |
| = |
| = |
| |
| | |AD| | | 3x | | 3 | |
20 lis 22:06
zbk: czarno na bialym pokazane wielkie dzieki
20 lis 22:17
Eta:
20 lis 22:18