Oblicz odległość punktu P
mareczek: Proszę o rozwiązanie, ponieważ sam nie jestem w stanie tego zrobić
Oblicz odległość punktu P(−1,4) od prostej l: x−3y=1
20 lis 19:36
20 lis 19:38
Eta:
To czyste lenistwo ..... podałam ci link !
l: x−3y−1=0 P(−1,4)
| | |(−1)*1+4*(−3)−1| | | |−14| | | 14√10 | | 7√10 | |
d= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | √12+(−3)2 | | √10 | | 10 | | 5 | |
20 lis 19:39
mareczek: odwiedziłem tą stronę, ale nie może mi wyjść ten wynik, który ma
20 lis 19:40
20 lis 19:40
mareczek: Eta tak ale nie wychodziło mi to, thx
20 lis 19:40
Eta:
Jak widać ..... wyszło , trzeba tylko chcieć
20 lis 19:42