pomocy
Asia: Proszę o pomoc

Mam rozwiązać taki układ:
| 12 | | 20 | | 8 | |
| = |
| + |
| |
| y | | x + y | | x − y | |
20 lis 19:33
Basia:
założenia: y ≠ x ∧ y ≠ −x ∧ y≠0
do wspólnego mianownika (lewa strona pierwszego; prawa drugiego), potem mnożenie "na krzyż"
20 lis 19:39
Asia: a mogłabyś rozwiązać? bo ja wiem o co tu chodzi tylko ciągle wychodzi mi pierwiastek
20 lis 19:41
Asia:
20 lis 19:47
AC:
To przedstaw swoje rachunki to znajdziemy błąd i poprawimy
20 lis 19:48
Asia: Policzyłam jeszcze raz i już nie wyszły mi pierwiastki tylko:
po wymnożeniu pierwszego równania wychodzi mi 7x2−7y2=40
a w drugim: 3x2−5xy+8x=0
20 lis 19:54
Asia: w tym pierwszym poprawka =40x
20 lis 19:55
Asia: :(
20 lis 20:05
AC:
napisz jak wyliczyłaś drugie równanie, bo pierwsze jest dobrze
20 lis 20:18