matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
odp: -sqrt(2)/4
dingdong:
Oblicz tg( arcsin(−1/3) ) .
20 lis 19:08
Basia:
y = arcsin(−
1
3
) ⇔ siny = −
1
3
ponadto y ∊<−1; 1> przy tym podstawieniu obliczyć masz tgy no to układ równań siny = −
1
3
sin
2
y+cos
2
y = 1 wylicz cosy, pamiętaj, że dla y∊<−1;1> cosy jest dodatni
siny
tgy =
cosy
20 lis 19:44