znaleźć trzy liczby ciągu
Karol: trzy liczby, których suma jest równa 93 tworzą ciąg geometryczny. Te same liczby możemy
uważać za pierwszy, drugi i siódmy wyraz ciągu arytmetycznego. Znaleźć te trzy liczby.
proszę o pomoc
18 mar 17:46
Eta:
Podam naprowadzenie:
x, y, z ---- tworzą c. geom to z def. ciągu mamy:
pierwsze równanie y2 = x*z
x + y+ z = 93 --- drugie równanie
x= a1 y = a2 z = a7 ( to dla ciągu arytm.)
wiesz zapewne ,że:
a2 = a1 +r a7 = a1 +6r
zatem podstawiając tewartości do (1) i (2) równania
otrzymasz układ równań z a1 i r
1/ równ. : ( a1 +r)2 = a1( a1+6r)
2/równ. : 3a! + 7r = 93
Rozwiąż ten układ i oblicz a1 i r i tyle
Powodzenia!
18 mar 22:57
Karol: oki bardzo dziękuję
19 mar 15:23