Może ktoś potrafi rozwiązać? znajdź równanie krzywej będącej zbiorem środków okr
mikibarca: Może ktoś potrafi rozwiązać? znajdź równanie krzywej będącej zbiorem środków okręgów które to
okręgi przechodzą przez punkt (3,0) i są stycznie wewnętrznie do okręgu (x+3)2+y2= 100
20 lis 18:48
mikibarca: nie potrzebuję korepetycji chcę tylko dowiedzieć się jak rozwiązać to jedno zadanie
20 lis 18:51
Basia:
S(−3;0) r=10
P(a,b) i promień r1
r − r1 = |SP|
10 − r1 = √(a+3)2+(b−0)2
(x−a)2+(y−b)2 = r12
(3−a)2+(0−b)2 = r12
(10−r1)2 = (a+3)2+b2
(3−a)2+b2 = r12
100 − 2r1 + r12 = (a+3)2+b2
100 − 2√(3−a)2+b2 + (3−a)2 + b2 = (a+3)2 + b2
100 + (3−a)2 + b2 − (a+3)2 − b2 = 2√(3−a)2+b2
musisz to do końca policzyć; tak aby dostać równanie postaci b= .......
potem za b wstaw y, a za a x i gotowe
20 lis 19:01
Basia:
@Tomasz
może raz w jednym temacie wystarczy ? tym bardziej, że autor (autorka) tematu jak widać nie
jest zainteresowany (a)
20 lis 19:07