zbiory sprawdzicie?
ola: A={2,4,6,8,10} B={x∈R i x>5}
to AvB={2,4}v{x∈R ;x>5}
AB={6,8,10}
A\B={2,4}
B\A={x∈R ; x>5,x≠6,x≠8,x≠10}
Czy to jest dobrze?
18 mar 17:45
Spike: Na początku...
B={x∈R i x>5}
Zdecyduj się na jedno założenie

jeśli x>5 to automatycznie nie musisz pisać, że do R
należy.
https://matematykaszkolna.pl/strona/1059.html
AUB- suma, więc wszystkie elementy z jednego bioru (A) + zbiór B
AUB={2,4}U(5,+
∞)
A
B- dopełnienie więc wszystkie z A które nie należą do B:
A
B={2,4}
A\B- różnica A od B ( wszystkie A - B)
A\B={2,4}
B\A=(5,+
∞)\{6,8,10}
tak chyba, ( z zapisem to nie wiem, bo dawno nie miałem... bardzo

)
18 mar 17:56
Spike: Czyli to co napisałaś jest dobrze, oprócz chyba AB
18 mar 17:56