Proste, parabole, okręgi, trójkąty
Nikki: Dane jest przekształcenie płaszczyzny P określone wzorem: P(x,y) = (−x, y +1), gdzie x,y \in R
a)wykaż, że przekształcenie jest izometrią
b) Znajdź równanie okręgu o: x + y − 2y − 4 =0 w tym przekształceniu
c) wyznacz równanie osi symetrii figury, która jest sumą okręgu o i jego obrazu w
przekształceniu P.
20 lis 18:45
Basia:
ad.a
A(xa,ya) B(xb, yb)
A'(−xa, ya+1) B'(−xb, y+b+1)
wykaż, że |A'B'| = |AB|
ad.b
wyznacz środek S(a,b) podanego okręgu i jego promień r
znajdź S'(−a,b+1)
S' jest środkiem nowego okręgu; promień taki sam bo to jest izometria
napisz równanie tego nowego okręgu
ad.c
to będzie prosta SS'
20 lis 18:50