wyznacz nwd i nww
Gosia: prosze o pomoc w tym zadaniu
Wyznacz NWD i NWW
23*54*32 , 25*53*34
20 lis 18:42
zzz: Licząc NWD czyli największy wspólny dzielnik wybieramy w rozkładzie na czynniki pierwsze te
czynniki , które występują w obu rozkładach czyli
23, bo jest w jednej liczbie a w drugiej jest 23*22
53
32
NWD=23*32*53
20 lis 18:48
Aga:
x=2*2*2* 5*5*5*5* 3*3
− − − − − − − −
y= 2*2*2* 2*2* 5*5*5* 3*3*3*3
− − − − − − − −
podkreśliłam, czynniki ,które występują w obu iloczynach.
NWD patrzysz na x lub na y i wypisujesz to, co jest podkreślone
NWD(x,y)=23*53*32
NWW np z y wszystko, a z x dopisujesz to co niepodkreślone.
NWW(x,y)=25*53*34*5.
20 lis 19:06
Gosia: czy NWW na koncu powinno byc 5 czy 5 4 ?
czyli NWD = 106
NWD= 1012
czy teraz wynik jest dobry ?
20 lis 19:15
Gosia: pomyłka NWD= 1612
20 lis 19:34
Gosia: pomoze ktos czy nie ja mam taki wynik w ksiazce
20 lis 20:02
zzz: pierwsza liczba to 45000
1612=281474976710656 czy większa liczba może być dzielnikiem mniejszej
20 lis 20:06
zzz: Jesteś pewna że te odpowiedzi są dobre
20 lis 20:07
Gosia: bład w ksiazce bo juz sama niewiem mi wychodzi tak
NWD 23*53*32 = 106 skruciłam to i wynik wyszedł taki jak w ksiazace
20 lis 20:14
zzz: 23*53*32=(2*5)3*32=103*9
Co skróciłaś w NWD nic się nie skraca
20 lis 20:20
Gosia: potegi skrucilam
20 lis 20:31
zzz: Napisz w jaki sposób, bo to chyba coś o czym nie słyszałam.
20 lis 20:39
Gosia: niewiem czy slyszales czy nie ale wynik wyszedl taki jakm powinien wyjsc , chyba ze jest w
ksiazce blad
20 lis 20:47
zzz: Uczę matematyki od 26 lat, w książce na pweno jest błąd. W takim zapisie jak NWD nie ma co
skracać
20 lis 20:51