matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz odległość punktu P
mareczek:
Oblicz odległość punktu P(−1,4) od prostej l: x−3y=1
20 lis 18:39
M:
2 mar 22:22
Jolanta:
|Ax
0
+By
0
+C|
d=
. Ax+By+C=0. P(x
0
,y
0
)
√
A
2
+B
2
x−3y−1=0. P(−1,4)
|1*(−1)−3*4−1|
14
d=
=
√
1+9
√
10
3 mar 00:14