Towar kosztuje x złotych.
aleks: Towar kosztuje x złotych. Oblicz ile będzie kosztował ten towar po dwukrotnej podwyżce cen o 10
%.
20 lis 18:39
zzz: 1,21x
20 lis 18:42
aleks: a mogę prosić o całe rozwiązanie?
20 lis 18:43
zzz: podwyżka o 10% to 100% ceny pierwotnej dodać 10% tej ceny, czyli
100%x+10%x=110%x=1,1x
teraz cena po podwyżce staje się pierwotną
1,1x*10%=0,11x
1,1x+0,11x=1,21x
drugi sposób to podwyżka o 10% daje nam cenę 1,1 początkowej
1,1*1,1=1,21 pierwotnej ceny, czyli 1,21x
20 lis 20:01