Adamo: Wyznacz dziedzinę i miejsce zerowe funkci:
x2 + 3x
f(x) = ------------------
x2 + 6x + 9
21 kwi 10:55
Agatusia: dziedzina - R z wyjatkiem miejsc zerowych ktore wyjda Ci z przyrownania mianownika do 0
liczysz delte z funkcji kwadratowe.
miejsca zerowe - przyrownujesz licznik do zera.
0 i -3
21 kwi 15:08
Adamo: Ale skąd sie wzieło 0? Bo jak to sie przyrówna to wyjdzie
x2 + 3X = 0
x(x) + 3x = 0 / :x
x + 3 = 0
x = - 3
a -3 nie nalezy do dziedziny funkcji bo dziedzina to
( x + 3 )2 ≠ 0
x + 3 ≠ 0
x ≠ - 3
a więc Df: x należy R \ {-3} więc skąd te 0 sie wzięło?
23 kwi 10:41