prosta l: ma współczynnik kierunkowy (−1) (jest równoległa do prostej k: y = −x) i przechodzi
przez punkt S(5, 0)
y = −1(x − 5) + 0 = −x + 5
SA→ [a,b] = [xA−5 ,yA−0]
|SA|→ = √a2 + b2 = √(xA−5)2 + (yA)2 = 3 → długość wektora SA
jednocześnie punkt A należy do prostej l: czyli y = −x + 5
dla lepszego obrazu opuszczamy indeks A
√(x−5)2 + (−x+5)2 = 3 |2
(x−5)2 + (−x+5)2 = 9
x2 − 10x + 25 + x2 − 10x + 25 − 9 = 0
2x2 − 20x + 41 = 0
Δ = 400 − 8*41 = 72
√Δ = 6√2
| 10−3√2 | 10+3√2 | |||
x1 = | x2 = | |||
| 2 | 2 |
| 3√2 | −3√2 | |||
y1 = | y2 = | |||
| 2 | 2 |
| 10−3√2 | 3√2 | |||
yn = 1(x − | ) + | = x + 3√2 − 5
| ||
| 2 | 2 |
| 10+3√2 | −3√2 | |||
ym = 1(x − | ) + | = x − 5 − 3√2
| ||
| 2 | 2 |