.
xXx: Rozwiązać wykorzystując postać wykładniczą liczby zespolonej:
i*(
−z
−)
4*z
2 = −4|z|
2 , z∊ℂ , z=re
iφ , r>0
e
i*(π/2) r
4 e
−4iφ r
2 e
2iφ = e
iπ 4 r
2
r
6=4
r2 ⇒ r=
√2
| | π | | π | |
−2φ=π− |
| + 2kπ , k∊ℤ ⇒ φ = − |
| − kπ |
| | 2 | | 4 | |
i teraz moje pytanie: jak będą wyglądały rozwiązania?
20 lis 18:33
Basia:
r
6 = 4r
2
r
6 − 4r
2 = 0
r
2(r
4−4) = 0
r
2(r
2−2)(r
2+2) = 0
są więc trzy rozwiązania: r=0; r=
√2; r= −
√2
a do wyznaczenia tych liczb chyba lepiej teraz wykorzystać postać trygonometryczną
z = 0
z =
√2(cos(−
π4) + i*sin(−
π4))
z = −
√2(cos(−
π4) + i*sin(−
π4))
z =
√2(cos(−
5π4) + i*sin(−
5π4))
z = −
√2(cos(−
5π4) + i*sin(−
5π4))
dalej nie ma bo dla k=2 już "przeskoczysz" −2π i dostaniesz kąt −
9π4, którego ramię
| | π | |
pokrywa się z ramieniem kąta − |
| |
| | 4 | |
podstawić za sinus i cosinus i dostaniesz postać algebraiczną
20 lis 18:45
xXx: dziekuje ale czegos nie rozumiem przeciez r musi byc >0 bo jest to modul liczby zespolonej,
chyba ze sie myle?
20 lis 19:00
Basia:
a jaki jest moduł tej liczby ?
z=0 = 0+0*i
poza tym masz oczywiście rację r= −√2 odpada
20 lis 19:04
xXx: ok w tym jedynym przypadku się zgodzę że jest równy 0 ale dalej nie wiem czemu przy wyznaczaniu
rowiązań wstawiasz −√2
20 lis 19:11
Basia:
no toż napisałam, że masz rację
−√2 odpada i musisz to pominąć
20 lis 19:27
xXx: a nie zrozumiałem w takim razie, ze odnioslas sie do tego co napisalem, w takim razie dla
pewnosci rozwiazaniami tego rownania sa:
z=0
z=√2(cos(−π4 + i*sin(−π4))
z=√2(cos(−5π4 + i*sin(−π4))?
20 lis 19:31
Basia:
tak, ale to nie koniec
trzeba podstawić
i dokończyć obliczenia
20 lis 19:36
xXx: tak tak to juz oczywiste

dziekuje za rozwianie watpliwosci
20 lis 19:48