Fizyka ruch harmoniczny
kasien94: Błagam o pomoc. Wierzę w to że na forum jest na pewno jakiś bardzo uzdolniony
fizyk/czka.Pomóżcie w nastepujących zadaniach. Będę wdzięczna za rozwiązanie. Tylko jak się
odwdzięczę? Przecież do Zakopanego mam co najmniej 500 km. Kawa nie wchodzi w grę...
1. Oblicz średnią prędkość w ruchu harmonicznym prostym, dla którego amplituda drgań A =
0,02m,
a okres T = 1s.
2. Jeżeli max energia kinetyczna punktu wykonującego drgania harmoniczne wynosi Ekmax = 50 J,
to ile wynosi ona w odległości od położenia równowagi równej 3/4 A. Masa ciała wynosi 1 kg.
3. Rozciągając stalowy drut o początkowej długości 10 m, wydłużono go o 1mm. Naprężenie w tym
rozciągniętym drucie wynosiło 20 MPa. Ile wynosi moduł Younga?
20 lis 18:28