funkcje
Kasia: funkcje trygonometryczne, proste zadanie dla znawcy

Jedna przyprostokątna trójkąta prostokątnego jest 5 razy dłuższa od drugiej. Oblicz sinus
mniejszego kąta ostrego.
Jeśli można by było, to proszę wszystko krok po kroku
20 lis 18:14
Piotrek: To proste:
oznaczmy jedną przyprostokątną x, drugą 5x, z tw. Pitagorasa liczymy naprzeciwprostokątną:
wychodzi
√26x
mniejszy kąt występuje tam gdzie jest dłuższa przyprostokątna, czyli między 5x a
√26x i
liczymy sinus jego, czyli dzielimy 1x/
√26x a to się równa 0,1961161,,, a to jest równe w
przybliżeniu 11,31 stopnia
20 lis 18:20
Basia:
@Piotrek
jeżeli masz polecenie "oblicz sinus" zostaw wynik w postaci dokładnej, nie licz przybliżenia
| | x | | 1 | | √26 | |
sinα= |
| = |
| = |
| |
| | √26x | | √26 | | 26 | |
poza tym oczywiście wszystko w porządku, to tylko taka drobna uwaga
20 lis 18:27
Piotrek: a sorki, od razu już z kątem wyskoczyłem

a Ty Tomaszu nie publikuj strony

! bo wcale to
darmowe nie jest, tylko 20zł za 60 minut...
20 lis 18:36