Oblicz sumę współczynników wielomianu.
viora: Oblicz sumę współczynników wielomianu:
f(x)= (3x101 − 2x99 + 5x77 − 7x13)2010 * (7x97 + 5x49 − 10x17 −
3)2011
20 lis 17:59
bar80: suma współczynników z pierwszego nawiasu razy suma z drugiego. powinno wyjść 1
20 lis 18:08
viora: Jeśli ten sposób jest dobry to raczej wyjdzie:
(−1)2010 * (−1)2011 = 1 * (−1) = −1
20 lis 18:25
bar80: a jak bez podnoszenia potęg?
20 lis 18:27
viora: Odpowiedzi mówią mi "−1", a żeby otrzymać ten wynik trzeba uwzględnić te dwie potęgi.
20 lis 18:33