Wielomian f(x)=x^4-2tx^3+3tx^2+x+s można przedstawić jako iloczyn wielomianów...
viora: Wielomian f(x)=x4−2tx3+3tx2+x+s można przedstawić jako iloczyn wielomianów, z których jeden
to g(x)=x2−x−2. Wyznacz t i s.
20 lis 17:39
Basia:
x2−x−2 = x2−2x+x−2 = x(x−2) + (x−2) = (x−2)(x+1)
z tego wynika, że f(x) jest podzielny przez x−2 i przez x+1 czyli
f(2) = 0
i
f(−1) = 0
rozpisz te dwa warunki; to wystarczy do wyznaczenia parametrów t i s
20 lis 17:47
viora: Dzięki serdeczne za naprowadzenie C:
20 lis 17:50