pochodne funkcji
Tenshi: Witam. udało mi sie ogarnąć pierwszy punkt pochodnych funkcji ale jakoś z reszta mam problemy.
a) f(x) = ln[ln(ln x)]
| | √x2+1−1 | |
f(x)' = log(1/2) |
| nie wiem czy to jest na pewno dobrze...
|
| | √x2+1+1 | |
b)
√sin x + √x+2√x
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(x)' = |
| = |
| = |
| + |
| | 2√sin x + √x+2√x | | 2√cos x + √x+2√x | | 2√cos x | |
| | 1 | |
12√x+2√x}} = |
| chyba coś pomieszałam, |
| | 2√cos x + 12√x+u{(2*1){2√x}} | |
strasznie to złożone.
c) f(x) = (arctg x)
2
| | 1 | | 2 | |
f(x)' = ( |
| )2 = |
| coś łatwo wyszło?
|
| | 1 + x2 | | 1 + x2 | |
d)f(x) = (x)
ln 2x za nic nie wiem co z tym zrobić.
| | √x2 + 1 − x | |
e) f(x) = ln |
| nie wiem czy zacząć od ułamka czy od ln. |
| | √x2 + 1 + x | |
20 lis 17:22
Vizer: Musisz się zastanowić i pomyśleć co jest funkcją zewnętrzną a co wewnętrzną, później stosujesz
wzory na pochodną funkcji złożonej i po kłopocie.
20 lis 17:30
Tenshi: czyli d) (ln 2x)*xln 2x − 1 = 12x * x 12x
a e) f(x)' = (ln)' * (reszta)' ?
20 lis 17:41
Basia:
ad.d
xln2x = xlnx+ln2 = xlnx*xln2 = (elnx)lnx*xln2 = e(lnx)2*xln2
zastosuj wzór na pochodną iloczynu
uwaga: pierwsza funkcja jest funkcją złożoną; pochodną drugiej liczysz tak jak każdego xα
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
inny sposób:
f(x) = xln2x = (elnx)ln2x = e(lnx)*ln(2x)
f'(x) = e(lnx)*ln(2x)*[ (lnx)*ln(2x) ]' =
xln(2x)*[ (lnx)*ln(2x) ]'
i wzór na pochodną iloczynu
uwaga: ln(2x) to funkcja złożona
20 lis 17:42
Tenshi: dziękuję, nie wpadłabym na to by to porozdzielać.
20 lis 17:46