Jak obliczyć pole powierzchni bocznej ostrosłupa?
Siiwa:): Witam serdecznie, proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania z zakresu ostrosłupów. Rozwiązanie
jest mi potrzebne na poniedziałek, ale nie bardzo wiem jak sobie z tym zadaniem
poradzić. Oto treść:
Suma długości wszystkich krawędzi ostrosłupa prawidłowego trójkątnego wynosi 72. Krawędź
boczna tworzy z podstawą kąt, którego kosinus jest równy √3/9. Oblicz pole powierzchni
bocznej tego ostrosłupa.
18 mar 17:37
Peas: Czyli ostosłup zbudowany z trójkątów równobocznych. 4 trójkąty. Policz krawedzi podziel
przez nie 72 dostaniesz 'a'. I reszta z pitagorasa
jakby co pomoge
18 mar 17:42
Basia: Podpowiadam
18 mar 17:43
Basia: Niekoniecznie, a nawet na pewno nie
Peas
18 mar 17:44
Peas: pole na trójkąt równoboczny = a2√3/4 - izzi
18 mar 17:44
Basia:
a - krawędź podstawy
b - krawędzie boczne
h - wysokość podstawy h = a√3/2 (bo podstawa jest tr.równobocznym)
hb - wysokość ściany bocznej
H - wysokość ostrosłupa
α - kąt nachylenia kr.bocznej do podstawy
3a + 3b = 72 /:3
a + b = 24
trójkat utworzony przez H, (2/3)h i b jest prostokatny
kąt między (2/3)h i b to kąt α
stąd:
cosα = (2/3)h / b
√3 / 9 = 2h / 3b = [ 2*a√3/2 ] / 3b = a√3 / 3b mnozymy "na krzyż"
3√3b = 9a√3 /:3√3
b = 3a
a + 3a = 24
4a = 24
a = 6
----------------
b = 18
--------------------
pozostaje obliczyć hb
z tym sobie poradzisz ?
18 mar 17:50
18 mar 17:51
dde: Te forum ma naprowadzać ludzi na wynik ,ucząc przy tym innych. Ma zmusić ich do myślenia
, a nie do przepisywania.
El0
18 mar 17:56
18 mar 17:59
Mickej: przy przepisywaniu też trzeba pomyśleć
18 mar 19:36
Bogdan:
Jeśli krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego trójkątnego tworzy z płaszczyzną
podstawy kąt α taki, że cosα = √3/9, to nie jest to czworościan foremny, jak sugeruje
Peas.
Łatwo ustalić, że w czworościanie foremnym ten kąt α daje cosα = √3/3.
18 mar 19:43
Basia: oczywiście, dlatego spieszyłam się, żeby to sprostować
18 mar 19:46
Siiwa:): Dzięki
19 mar 16:14
OSKAREK :p: AHA
20 mar 20:39