Stereometria
Karusiaaaa: 1. Objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa V. Krawędź boczna ostrosłupa
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze alfa. Wyznacz długość krawędzi bocznej ostrosłupa.
2. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź boczna o długości b jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem o mierze alfa. Wyznacz objętość ostrosłupa.
20 lis 17:10
dero2005:

V =
13a
2*h
d = a
√2
h =
d2*tg α =
a√22*tg α
| | d2 | | a√2 | |
l = |
| = |
|
|
| | cos α | | 2 cos α | |
| | 3*√2*V | | √2 | |
l = 3√ |
| * |
| |
| | tg α | | 2*cos α | |
20 lis 18:40