logarytm
wojtek: Witam. Mam problem z dwoma zadankami.
Wyznacz x wiedząc, że 4
log2
x=25 (tutaj jest 4 do potęgi logarytm o podstawie 2 z x, tylko
nie wiedziałem jak zrobić index dolny w potędze

)
Liczbę a=
√11−4√7 przedstaw w postaci |x−y
√7| gdzie x oraz y są liczbami wymiernymi.
Z góry dziękuję za pomoc
20 lis 16:59
krystek: masz wzóralogab=b
stąd 4=2 i masz 2log2(x2)=25⇒x2=25
20 lis 17:04
krystek: 11−4√7=(2−√7)2 i dalej bedziesz wiedział ponieważ (√a)2=IaI
20 lis 17:06
wojtek: dziękuję serdecznie za ekspresową odpowiedź
20 lis 17:10