zadanie z 2 niewiadomymi
Grzmot: grupa studentów miała łącznie zarabiać dziennie 750zł.Po rezygnacji z pracy 5 studentów każdemu
z pozostałych podwyższono zarobek o 5zł,wskutek czego wypłata wynosiła łącznie 700zł.Ilu
studentów było na początku i ile każdy z nich miał zarobić
jakoś ktoś mi może wytłumaczyć jak to zrobić bo z równania wychodzą 2 niewiadome, a z
matematyki jestem bardzo słaby (bio−chem)
20 lis 16:10
agaska: x− liczba studentów
y− kwota jaką każdy miał zarobić
xy=750
(x−5)(y+5)=700
x=25
y=30
20 lis 16:19
Grzmot: Fajnie, że może jest taki wynik
ale SKĄD to się wzięło

20 lis 16:25
Jolka: Masz układ równań wychodzą dwa pierwiastki, jedno odrzucamy bo jest ujemne, z drugiego wyliczmy
rozwiązanie zadania
20 lis 16:39