ROZWIĄŻ RÓWNANIE
aguś: ROZWIĄŻ RÓWNANIE :
4x−2−1= (13)x−4
narysowalam juz uklad wspolrzednych itd pozostalo mi tylko rozwiazac rownanie , probowalam juz
3 sposobami ale nie wychodzi mi
ma wyjsc 3.
Prosze o rozwiazanie krok po kroku .
Z gory dziekuje !
20 lis 15:45
aguś: mi niestety koncowka dzialania wychodzi : 3x=3/3 wiec x =1
20 lis 15:49
ICSP: widać że to problem dla mnie xD
20 lis 15:50
aguś:
20 lis 15:52
ICSP: ponieważ nie da się tego ładnie sprowadzić proponuję narysować dwa wykresy funkcji i zobaczyć
gdzie się przetną.
20 lis 15:56
aguś: probowalam zrobic to wg przykładow z zeszytu i probowalam sprowadzic do wspolnego mianownika
tj: (123)x−2 − 33 = (13)x−4
i sie pogubilam
20 lis 16:05
aguś: rzeczywiscie patrzac na rysunek przecielo sie w 3, lecz niestety trzeba takze obliczyc.
20 lis 16:08
ICSP: nie mam pomysłu jak się za to zabrać
20 lis 16:21
aguś: pomoze mi ktos

20 lis 16:22
aguś: no trudno, jednak dziekuje ze probowales
20 lis 16:22
ICSP: znam liczby zespolone a takiego zadania nie umiem zrobić. Żałosne...
20 lis 16:23
aguś: oj tam oj tam
20 lis 16:24
ICSP: hahaha zrobiłem
20 lis 16:24
aguś: uhuhuhuuh dawaj swoje wypociny xd mi za juz ktoryms z kolei razem wyszlo 2

haha
20 lis 16:27
ICSP:
tutaj dzięki twojej wskazówce:
| | 12 | | 1 | |
( |
| )x−2 − 1 = ( |
| ) przecież 1 x = 1 |
| | 3 | | 3x−4 | |
| 12x−2 | | 1 | |
| − 1 = ( |
| ) przemnażam obustronnie przez 3x−2 |
| 3x−2 | | 3x−4 | |
4
x−2 * 3
x−2 − 3
x−2 = 9
3
x−2(4
x−2 − 1) = 9
3
x−2(4
x−2 − 1
x−2) = 3 *3
3
x−2 = 3 oraz 4
x−2 − 1
x−2 = 3
jeżeli rozwiazanie tych dwóch równań będzie spełniała jedna liczba będzie ona również
rozwiazaniem zadania.
3
x−2 = 3 ⇔ x = 3 sprawdźmy teraz drugie
4
x−2 − 1
x−2 = 4
3−2 − 1
3−2 = 4 − 1 = 3 czyli się zgadza.
Innego pomysłu nie mam.
20 lis 16:32
aguś: ojej, zasypales mnie rownaniami , podziwiam ze chcialo ci sie pisac

przeanalizuje to na
kartce i jak bede miala pytanka napisze tutaj
20 lis 16:34
aguś: to co napisales na sens , jednak niestety wgl nie ogarniam tego

ale bardzo bardzo dziekuje za pomoc
20 lis 16:40