prosze o pomoc
Claudiaaa <3: Czy 15 litrów wody zmieści sie w akwarium o podanych wymiarach?
a) 20 cm na 1,6 dm na 3,5 dm
b) 0,3 m na 2 dm na 500 mm
18 mar 17:31
gregory: zamień na jednakowe jednostki najlepiej na dm , ponieważ po wymnożeniu tylko sprawdzisz
czy v <=15 dm3 jeśli tak to woda się zmieści
18 mar 17:36
Basia: Zamień wszystko na
decymetry i oblicz objetość prostopadłościanów
V = a*b*c
1 litr = 1dm
3
18 mar 17:37
Peas: Takie zadanie już było, 2-3 dni temu
18 mar 17:38
Claudiaaa <3: a możecie zamieńic mi te jednostki bo ja jestem taka tepa ztego ze szok, a nie umię.
prosze
18 mar 17:39
adaś:
1 litr= 1 dm3
a) zamień na dm podane wymiary i oblicz V
20cm = 0,2 dm
V= 0,2* 1,6 * 3,5 [dm3] wylicz to
podobnie w b)
18 mar 17:42
adaś:
w b) 500 mm = 5dm
0,3m = 3dm

18 mar 17:44
Claudiaaa <3: danke

********
18 mar 17:49