Trzy pytania odnoście funkcji.
Alek: Mam trzy pytania dot. funkcji
1. Jak mam napisane zadanie: Uzupełnijj tabelę funkcji f:R−>R i naszkicuj jej wykres. I mam
tabelkę, to wtedy łączę punkty?
2. Jakby nie pisało f:R−>R to bym nie łączył punktów?
3. Zadanko jest takie: Narysuj wykres funkcji f, korzystając z wykresu funkcji y=1/2|x|
a) f(x)=1/2|x−3|
Jak to narysować? Łączymy w tym wypadku punkty?
20 lis 15:09
Aga: Łączyć punkty, bo dziedziną jest R.
20 lis 15:23
Alek: a skąd to wiesz?

Jakbyś mogła na moją resztę pytań odpowiedzieć i narysować przykładowo ten
jeden wykres, to będę wdzięczny,
20 lis 15:26
Aga: Nie łączymy punktów np. w takim zadaniu.
Dana jest funkcja f(x)=Ix−2I, gdzie x∊{−3,−2,0, 1, 2 ,3}
Sporządź wykres tej funkcji.
Rozwiązanie.
w tabelce w górnym wierszu wpisujemy wymienione argumenty, obliczamy wartości, zaznaczamy 6
punktów korzystając z tabelki, oczywiście punktów nie łączymy, bo dziedziną jest zbiór
skończony.
20 lis 15:29
Alek: Oczywiście, to jest dla mnie zrozumiałe i jasne. Chciałem się tylko jeszcze upewnić, ale ta
odpowiedź odnosi się do tego 2 punktu również, dzięki. Jeszcze jakbyś mogła rozwiązać podpunkt
a z zadania 3 to jesteś mistrzem tej strony!
20 lis 15:31
Aga: Jeśli nie jest podana dziedzina, to dziedziną jest najobszerniejszy zbiór, dla którego wzór ma
sens.
20 lis 15:31
Aga: Pewnie, że rozwiążę, ale nie uważam się za mistrza.
20 lis 15:32
Alek: "Jeśli nie jest podana dziedzina, to dziedziną jest najobszerniejszy zbiór, dla którego wzór ma
sens."
Ale i tak w podpunkcie 2 co napisałem nie łączył bym punktów, tak?
20 lis 15:34
Aga:

Wzór ten zapiszę y=I0,5xI,
a drugi y=I0,5x−1,5I
Teraz pierwszy wykres przesunąć o wektor [1,5;0]
20 lis 15:41
Alek: Nie rozumiem tego zapisu rysunku. Możesz mi wyjaśnić?
20 lis 15:45
Alek: Okej − zgadza się wszystko, to akurat zadanie było dla chętnych. Jeszcze tylko tą rzecz mi
powiedz :
Jakby nie pisało f:R−>R to bym nie łączył punktów? (podpunkt 2)
20 lis 15:53
Alek: Aga, wybacz za spam, ale to jest dla mnie ważne
20 lis 16:05
Aga: Wprowadziłam Cię w błąd, Do czerwonego wykresu powinny należeć punkty,(3,0)i (0;1,5),
i wykres początkowy przesuwamy o wektor[3,0]
Podpunkt 2."Jakby nie pisało f:R→R" to co by pisało? Nie rozumiem, przecież nie zawsze pisze
f:R→R.
Może pisać tylko : sporządź wykres funkcji f(x)=x−2, jeśli dziedziną jest
a)X=R (wykresem jest prosta)
b) X={1,2,3,4} (wykres składa się z 4 punktów)
c) X=<−2,3> ( wykresem jest przedział domknięty)
d) X=<3,∞) ( wykresem jest półprosta)
Nie wiem , czy na pewno o to Ci chodziło.
20 lis 16:50
Alek: d) X=<3,
∞) ( wykresem jest półprosta) − do tego jakby wyglądał wykres?
20 lis 16:52
Aga:

y=x−2 X=<3,
∞)
punkty należące do wykresu(3,1) (4,2)
20 lis 16:58
Alek: Dlaczego 4,2? dlaczwego tam jest kropka? Zupełnie tego nie rozumiem
20 lis 17:01
Alek: Znaczy, ja bym dał sało 3,1, może tak być?
20 lis 17:03