matematykaszkolna.pl
Trzy pytania odnoście funkcji. Alek: Mam trzy pytania dot. funkcji 1. Jak mam napisane zadanie: Uzupełnijj tabelę funkcji f:R−>R i naszkicuj jej wykres. I mam tabelkę, to wtedy łączę punkty? 2. Jakby nie pisało f:R−>R to bym nie łączył punktów? 3. Zadanko jest takie: Narysuj wykres funkcji f, korzystając z wykresu funkcji y=1/2|x| a) f(x)=1/2|x−3| Jak to narysować? Łączymy w tym wypadku punkty?
20 lis 15:09
Aga: Łączyć punkty, bo dziedziną jest R.
20 lis 15:23
Alek: a skąd to wiesz? Jakbyś mogła na moją resztę pytań odpowiedzieć i narysować przykładowo ten jeden wykres, to będę wdzięczny,
20 lis 15:26
Aga: Nie łączymy punktów np. w takim zadaniu. Dana jest funkcja f(x)=Ix−2I, gdzie x∊{−3,−2,0, 1, 2 ,3} Sporządź wykres tej funkcji. Rozwiązanie. w tabelce w górnym wierszu wpisujemy wymienione argumenty, obliczamy wartości, zaznaczamy 6 punktów korzystając z tabelki, oczywiście punktów nie łączymy, bo dziedziną jest zbiór skończony.
20 lis 15:29
Alek: Oczywiście, to jest dla mnie zrozumiałe i jasne. Chciałem się tylko jeszcze upewnić, ale ta odpowiedź odnosi się do tego 2 punktu również, dzięki. Jeszcze jakbyś mogła rozwiązać podpunkt a z zadania 3 to jesteś mistrzem tej strony!
20 lis 15:31
Aga: Jeśli nie jest podana dziedzina, to dziedziną jest najobszerniejszy zbiór, dla którego wzór ma sens.
20 lis 15:31
Aga: Pewnie, że rozwiążę, ale nie uważam się za mistrza.
20 lis 15:32
Alek: "Jeśli nie jest podana dziedzina, to dziedziną jest najobszerniejszy zbiór, dla którego wzór ma sens." Ale i tak w podpunkcie 2 co napisałem nie łączył bym punktów, tak?
20 lis 15:34
Aga: rysunekWzór ten zapiszę y=I0,5xI, a drugi y=I0,5x−1,5I Teraz pierwszy wykres przesunąć o wektor [1,5;0]
20 lis 15:41
Alek: Nie rozumiem tego zapisu rysunku. Możesz mi wyjaśnić?
20 lis 15:45
Alek: Okej − zgadza się wszystko, to akurat zadanie było dla chętnych. Jeszcze tylko tą rzecz mi powiedz : Jakby nie pisało f:R−>R to bym nie łączył punktów? (podpunkt 2)
20 lis 15:53
Alek: Aga, wybacz za spam, ale to jest dla mnie ważne emotka
20 lis 16:05
Aga: Wprowadziłam Cię w błąd, Do czerwonego wykresu powinny należeć punkty,(3,0)i (0;1,5), i wykres początkowy przesuwamy o wektor[3,0] Podpunkt 2."Jakby nie pisało f:R→R" to co by pisało? Nie rozumiem, przecież nie zawsze pisze f:R→R. Może pisać tylko : sporządź wykres funkcji f(x)=x−2, jeśli dziedziną jest a)X=R (wykresem jest prosta) b) X={1,2,3,4} (wykres składa się z 4 punktów) c) X=<−2,3> ( wykresem jest przedział domknięty) d) X=<3,) ( wykresem jest półprosta) Nie wiem , czy na pewno o to Ci chodziło.
20 lis 16:50
Alek: d) X=<3,) ( wykresem jest półprosta) − do tego jakby wyglądał wykres? emotka
20 lis 16:52
Aga: rysuneky=x−2 X=<3,) punkty należące do wykresu(3,1) (4,2)
20 lis 16:58
Alek: Dlaczego 4,2? dlaczwego tam jest kropka? Zupełnie tego nie rozumiem
20 lis 17:01
Alek: Znaczy, ja bym dał sało 3,1, może tak być?
20 lis 17:03