POle powierzchni stożka
Sanderson: Wysokość stożka wynosi 10 cm, a średnica podstawy stanowi 160% wysokości.Oblicz pole
powierzchni całkowitej bryły.
18 mar 17:15
Eta:
ile to jest 160% z 10 = ..... oblicz!
18 mar 17:19
kaczor: h=10
r=16 (1,6*10)
brakuje Ci teraz tylko l które obliczysz z tw. pitagorasa: h
2+r
2=l
2 z tym chyba nie
powinno być problemów. I teraz masz wszystkie już potrzebne dane i podstawiasz do wzoru:
πr
2+πrl i masz
18 mar 17:23
kaczor: gdybyś jednak potrzebował gotowca daj znać ale tw. pitagorasa pewnie umisz a podstawić do
wwzoru to nie problem
18 mar 17:24
kaczor: aha i sory r=8 bo nie zauważyłem że tam jest napisane średnica.
18 mar 17:25
Sanderson: dzieki
18 mar 17:27