Kąt między prostą a płaszczyzną
Basia:
1) wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60o.
Oblicz sinus kąta, jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy jego krawędź boczna.
2) Krawędź boczna ostrosłupa prawidłowego czworokątnego tworzy z podstawą kąt 60o. Oblicz
cosinus kąta, jaki z podstawą tego ostrosłupa tworzy wysokość jego ściany bocznej.
20 lis 14:38
20 lis 14:40
Basia: nie wiem dlaczego wychodzi mi inaczej niż w odpowiedział podają. Proszę o pomoc
20 lis 14:59
dero2005:
| | √15 | |
1) wychodzi sin α = |
| |
| | 5 | |
20 lis 16:17
Basia: no i tak powinno wyjść

a mi wychodzi inaczej...
20 lis 16:41
20 lis 16:43
dero2005:
poczekaj chwilę
20 lis 16:43
dero2005:
a2*2 = h
h = a
rys po prawej
| | √5a | |
l = √h2 + (a2)2 = √a2 + a24 = |
|
|
| | 2 | |
rys po lewej
| | √3a | |
H = √h2 − (a2)2 = √a2 − a24 = |
|
|
| | 2 | |
| | H | | √3a2 | | √3a | | 2 | |
sin α = |
| = |
| = |
| * |
| =
|
| | l | | √5a2 | | 2 | | √5a | |
20 lis 16:57
dero2005:

oczywiście tamten rys nie dotyczy zadania i nie wiem kto mi go podłożył
20 lis 17:01
dero2005:
d = l = a
√2
rys po prawej
| | a√7 | |
h = √l2 − (a2)2 = √2a2 − a24 = |
|
|
| | 2 | |
| | a2 | | a | | 2 | | 1 | | √7 | |
cos α = |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| | h | | 2 | | a√7 | | √7 | | 7 | |
20 lis 17:11
Basia: dzięki

bardzo dziękuję
20 lis 18:43